Zitplaatsen in de camper

Geplaatst op

Zitplaatsen in de camper

De regels over het gebruik van zitplaatsen in de camper, al dan niet met gordels, zijn een heel verhaal. Dat komt door de vele variaties en de uitzonderingen die er zijn voor oude voertuigen, en de gemiddelde camper is nu eenmaal ouder dan de gemiddelde personenauto. Dat geldt al helemaal voor onze Bedford kampeerwagens! De jongsten daarvan zijn inmiddels achtentwintig!

In de eerste plaats gelden de volgende regels te allen tijde.

  1. Als in een voertuig bij een gebruikte zitplaats – welke dan ook – een gordel is gemonteerd, dan móet deze tijdens het rijden worden gebruikt.
  2. Een gordel is voor maximaal één persoon, nooit meer.
  3. Kinderen van 3 tot en met 17 jaar die kleiner zijn dan 1,35 meter, mogen in een oudere camper of auto zonder gordels (bijvoorbeeld een van voor 1971) alleen meereizen als ze niét op de voorste zitplaatsen zitten.
  4. Kinderen tot en met 2 jaar mogen alléén dan worden vervoerd in een camper (of auto of brommobiel) als die  is voorzien van veiligheidsgordels of kinderbeveiligingssystemen.

Volg het schema hieronder om vast te stellen welke zitplaatsen in de camper in jouw geval tijdens het rijden gebruikt mogen worden. Als je op het schema klikt, krijg je een grotere versie.
Zitplaatsen in de camper Met dank aan Verkeersknooppunt.