Voertuigen ouder dan 50 jaar vrijgesteld van APK

Geplaatst op

Voertuigen ouder dan 50 jaar vrijgesteld van APK

Voertuigen ouder dan 50 jaar vrijgesteld van APKHet ministerie van infrastructuur en milieu neemt het voorstel over dat voertuigen ouder dan 50 jaar vrijgesteld van APK worden.

De huidige regeling voor voertuigen ouder dan 30 jaar blijft in stand. Deze moeten elke twee jaar APK gekeurd worden.

De vrijstelling voor voertuigen ouder dan 50 jaar maakt deel uit van een uitgebreider voorstel dat onder leiding van de RDW, in opdracht van het ministerie, en met medewerking van diverse maatschappelijke partijen tot stand is gekomen.

Het vervolgtraject moet nog bepaald worden, en de voorstellen worden uitgewerkt in wet- en regelgeving. De nieuwe richtlijn moet per 20 mei 2017 geïmplementeerd zijn in nationale wetgeving, en uiterlijk 20 mei 2018 worden toegepast.

Enkele voorstellen

  • Verander de huidige situatie niet voor voertuigen tot 3500kg van 30 jaar tot 50 jaar oud. Deze voertuigen moeten nu elke twee jaar APK gekeurd worden. Dat blijft dus zo.
  • Stel voertuigen met een leeftijd van 50 jaar of ouder vrij van de APK-plicht. Nu geldt deze vrijstelling voor voertuigen die eerder zijn toegelaten dan 1 januari 1960.
  • Maak de APK keuring niet verplicht bij wijziging van de tenaamstelling van een voertuig. Vrijwillig mag het natuurlijk wel, zoals dat in de huidige praktijk vaak gebeurt.
  • Houd vast aan de huidige wijze van controle op naleving van de APK-verplichting.  Dit gebeurt op basis van een administratieve controle van de gegevens bij de RDW en voldoet erg goed.