Camping vol Bedfords
Door Maarten Buser
DOETINCHEM – Recreatiegebied De Wrange was dit jaar de locatie van een bijzondere bijeenkomst: een treffen van de Bedford Belangen Club. Deze verenigde liefhebbers van Bedfordcampers en –busjes houden twee keer per jaar een bijeenkomst op een camping ergens in het land. Campingeigenaar Harold Bannink was gelijk enthousiast, en nodigde zelfs de krant uit om te komen kijken.
Van vrijdag tot en met maandag stond het vol met de oldtimer-campers, al spreken de eigenaars liever over ‘klassiekers’.
Even een stukje terug in de tijd. De fabrikant Bedford Vehicles produceerde verschillende wagens, die bekend kwamen te staan als Bedfords. In de Tweede Wereldoorlog werden veel van die wagens ingezet voor het leger: bijvoorbeeld als transport of als ambulance. Na de oorlog zijn veel van de busjes omgebouwd tot campers. Ook werden tussen 1969 en 1986 veel wagens gebouwd, die nog altijd populair zijn. De Bedfordcampers waren betaalbaar en er kon gemakkelijk aan gesleuteld worden. In 1986 hield General Motors echter op om Bedford Vehicles te ondersteunen en stopte de productie. In hetzelfde jaar bleek het merk echter zoveel fans te hebben dat die zich verenigden in de Bedford Belangen Club.
Koos Peters vertelde namens de club meer: ‘Toen General Motors ophield met de Bedford, moesten de bezitters van deze wagens zich wel verenigen. Samen konden we, en kunnen dat nog steeds, onze wagens goed onderhouden. We delen allemaal dezelfde passie, waardoor iedereen snel klaarstaat om de anderen te helpen. Als ik een probleem met m’n Bedford heb en ik kom er zelf echt niet uit, dan bel ik de techneut van de groep. Die zegt dan meestal: ‘Zet maar vast een flesje bier koud, en dan kom ik eraan.’ Een van ons heeft een garage, alleen voor dit merk. Hij heeft laatst een hoop ijscowagens uit Engeland geïmporteerd. Daar is veel vraag naar.’
De leden van de club kwamen uit het hele land, en op sommige campers prijkte een Duits of Belgisch kenteken. Er zijn ook Deense leden, maar die waren er dit weekend niet bij. Gezien de club een internationaal ledenbestand heeft, worden er bovendien ook geregeld uitstapjes naar het buitenland gemaakt. Peters: ‘Voor bijeenkomsten in Nederland kiezen we altijd voor een centrale plaats.’ Een langslopend clublid verduidelijkte met een lach: ‘Dat betekent: het is voor ons allemaal een even groot eind om te rijden.’ In elk geval is de afstand de moeite waard geweest, aan de gezelligheid te zien. Vóór de campers zaten groepjes mannen en zelfs gezinnen gezellig met elkaar (bij) te praten en soms een biertje te drinken.
Peters legde uit dat je twee soorten Bedfordbezitters hebt. ‘De mensen uit de eerste groep kochten destijds een Bedford omdat die zo betaalbaar was. De andere groep is geïnteresseerd in het kopen van een klassieke camper, maar wil niet bijvoorbeeld een Mercedes rijden. Daar zie je er al zoveel van rondrijden. Dan is de Bedford een heel goede optie. Niet te groot, maar alles wat je nodig hebt past erin. En deze wagens hebben ook zo’n charmant neusje.’ Er passen bovendien gemakkelijk onderdelen van andere merken in. Op de camping wijst Peters een opvallende rode Bedfordcamper aan: ‘Kijk, daar is een Mercedes-motor ingebouwd.’ Ook dat technische aspect is een van de charmes van het merk. ‘Als je hier een motorkap omhoog doet, komen alle mannen er als vliegen op af.’
Oorspronkelijk gepubliceerd in “Stad Doetinchem” van 16 september 2015 naar aanleiding van het najaarstreffen 2015.
Nawoord van de redactie: een beter beeld van het merk “Bedford” wordt gegeven in “Een korte historie van Bedford”, en ook is er een artikel met meer informatie over de Bedford Belangen Club.