Bespaar op MRB door te schorsen

Geplaatst op

Bespaar op MRB (wegenbelasting) door te schorsen

Is je camper nog geen 40 jaar oud, en gebruikt hij diesel of LPG? Dan kun je mogelijk besparen op de wegenbelasting (MRB)!

Het gewone wegenbelasting tarief voor een Bedford CF kampeerauto van minder dan 40 jaar oud op LPG of diesel, is een bedrag van tussen de €400 en €1000 per jaar, afhankelijk van de provincie, de brandstof en het gewicht. Dat is niet niks, zeker niet als je al jaren niet meer hebt hoeven betalen. Reken je dat om naar een maand, dan betekent dat een bedrag van €33 tot €83.

Staat de camper langer dan een maand niet op de weg, dan kun je hem voor €24 schorsen. Dat is een speciaal tarief voor voertuigen van 15 jaar en ouder; het normale tarief (voor jongere voertuigen) is namelijk €73. Zo’n schorsing is geldig voor maximaal een jaar, maar kan ook eerder beëindigd worden. Schors je het voertuig binnen een jaar opnieuw, dan betaal je opnieuw het speciale tarief van €24. Met voertuigen jonger dan 15 jaar doe je dit niet zo gauw, die moeten in zo’n geval namelijk maar liefst €120 betalen. Gelukkig hebben wij met onze ouwe Bedfords daar geen last van. We kunnen schorsen zo vaak we willen, en het kost per keer €24.

Waarom zou je schorsen? Heel eenvoudig: voor een geschorst voertuig betaal je geen wegenbelasting! Het nadeel: hij mag dan niet op de openbare weg staan, maar wel op eigen terrein of in een stalling.

En nu een praktijkvoorbeeld. Onze camper (1977, diesel, 1880kg) kost in Gelderland per maand €46,30. Hij staat nu in de stalling, en komt er in mei pas uit. Hij is daarom geschorst. In mei gaat hij naar het jubileumtreffen, dan halen we hem uit de stalling – en dus ook uit de schorsing. In juni gebruiken we hem meer dan een maand niet, en ook dan zetten we hem geschorst in de stalling. In september, na het najaarstreffen, gaat hij weer de stalling in en wordt hij opnieuw geschorst. In 2014 betalen we op die manier 4 maanden van €46, en 3 maal schorsen van €24. In totaal is dat €256. Hadden we hem niet geschorst, dan zouden we voor dezelfde periode €556 wegenbelasting betalen. We besparen hiermee dus €300! En dan is onze camper nog een van de lichtsten; met een zwaardere camper kan de besparing op dezelfde manier zomaar oplopen tot €600 of nog meer!

Wat moet je daarvoor doen? Heel weinig. Schorsen kan online en kost minder dan een minuut. Je hoeft er de deur dus niet eens voor uit! Ga naar de site van de RDW, klik op de grote knop met de tekst “Schorsing aanvragen of verlengen”, log in met je Digid en je krijgt de kentekens te zien die op je naam staan. Selecteer je camper, betaal €24 met iDeal, en je camper is direct geschorst.
Voor je weer met de camper de openbare weg op gaat, moet je de schorsing beëindigen. Ook dat kan online, namelijk via deze link. Het beëindigen van een schorsing is gratis.

Denk er wel om dat schorsen voor minder dan een maand geld kost! Als de schorsing korter is dan een maand loopt de wegenbelasting gewoon door, en ben je bovendien €24 euro aan de schorsing kwijt.
Let ook op wanneer een zogenaamd tijdvak voor het voertuig begint. De belastingdienst laat een maand per voertuig op een vaste dag in de maand ingaan, en meestal is dat niet de eerste van de maand. De betreffende datum hangt samen met de kentekenregistratie. Daardoor levert schorsen vaak pas voordeel op als je dat voor meer dan een maand doet. Het beste kun je hiervoor de Belastingdienst-Auto bellen, 0800-0749.

De informatie in dit artikel is ontleend aan informatie verstrekt door de belastingdienst en de RDW. Controleer altijd de actuele stand van zaken! De belastingdienst heeft hiervoor een speciaal nummer: 0800-0749. De Bedford Belangen Club is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in dit artikel door wisselend (om niet te zeggen: wispelturig) overheidsbeleid of door andere oorzaken.